Anna Maria van Schurman 1607 – 1678
Het “juweel van de geleerde vrouw”
Anna Maria van Schurman, in 1607 geboren in Keulen, groeit op aan de voet van de Utrechtse Dom. Een gevelsteen op het huis Achter de Dom 8 herinnert hieraan. Al op jonge leeftijd is zij beroemd vanwege haar kennis. Zij beheerst veertien talen, studeert theologie, literatuur en geneeskunde, schildert en schrijft gedichten.
Achter een gordijn
In 1636 krijgt Utrecht een universiteit. Anna Maria schrijft een lofdicht voor de opening waarin zij het betreurt dat “deze heiligdommen (…) ontoegankelijk zijn voor vrouwen”. Al snel wordt zij toegelaten, als eerste en enige vrouwelijke student in Nederland en wellicht in Europa. Achter een gordijn mag zij de hoorcolleges volgen, onzichtbaar voor de mannelijke studenten.
Kunst en wetenschap
Anna Maria verwerft naam en faam binnen de Europese wetenschappelijke en artistieke gemeenschap van de 17e eeuw. Zij correspondeert met grootheden als Huygens, Cats, Hoof en Descartes en zij krijgt bezoek van de koninginnen van Zweden, Polen, Engeland en Frankrijk.
In haar latere leven wijdt ze zich geheel aan het geloof en schrijft ze veel religieuze werken. Uiteindelijk verhuist zij naar het Friese Wieuwerd waar zij in 1678 overlijdt.
Colofon
Dit hofje is in 2018 tot stand gekomen op initiatief van de buurbewoners, met een bijdrage uit het Initiatievenfonds (gemeente Utrecht) en van woningcorporatie Mitros. Met dank aan het Museum Martena te Franeker, het Centraal Museum te Utrecht en het Utrechtse Archief.