Wilde bijen hebben wilde bloemen nodig voor stuifmeel en nectar. Stuifmeel doen ze bij hun eitjes zodat de bijenjonkies gelijk kunnen eten zodra ze uit het ei zijn. Nectar dient als brandstof om heen en weer te kunnen vliegen.
Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Bestuiving creëert zaden voor nieuwe planten en levert zo weer voedsel voor dieren. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van al ons voedsel.
Aangezien er steeds minder bloeiende wilde planten zijn, gaat het niet goed met de wilde bijen. Wilde bijen kunnen maar tot 250 meter vliegen tot ze weer moeten bijtanken op een bloem.
Daarom hebben we onder meer de volgende wilde bloemen hier aangeplant, in een lint door de polder langs de waterkant: gele moerasrolklaver, paarse watermunt, witte moerasspirea en roze kattenstaart. Bij fort Ruigenhoek bloeien deze planten ook.
Met behulp van deze bijenoase kan de wilde bij hier weer volop vliegen!
Wilde bij: 330 soorten, vliegafstand tot 250 meter, kleine alleskunner die alles alleen doen.
Hommel:Â 30 soorten, vliegafstand tot 1000 meter, grootste wilde bij, waarvan de meesten bedreigd zijn.
Honingbij: 1 soort, vliegafstand tot 3000 meter, de enige bij die honing maakt en leeft in grote kolonies, met koninginnen, werksters en darren.
Wist je dat…
…wilde bijen bijna niet op éénjarige bloemen zoals klaproos en korenbloemen vliegen? Wil je meer bijen en hommels in je tuin? Zorg dan voor meerjarige inheemse bloeiende planten, zoals sneeuwklokjes en krokussen in het voorjaar, kruiden als marjolein, tijm en bieslook in de zomer en herfstasters in het najaar.
…sommige bijen alleen maar op één soort bloem vliegen? De kattenstaartbij lust alleen maar het stuifmeel van… de kattenstaart. Ook hommels, honingbijen en andere wilde bijen snoepen van deze dus belangrijke bloem.
…de nummer 1 onder de bloemen voor de meeste insecten de paardenbloem is? Laat de grasmaaier dus nog even staan als je de wilde bijen wilt helpen!
…de meeste wilde bijen een eitje met stuifmeel in een gaatje in de grond stoppen? Deze gaatjes kun je spotten tussen tegels of op een zanderig stukje grond. Hommels bouwen een nest onder de grond en gebruiken vaak gangen van de mol voor hun nest.