Het Theehuisje op Rhijnauwen
In het voorjaar van 1921 besloot de Gemeente Utrecht om “op een daarvoor geschikt te achten plekje van Rhijnauwen nabij den Krommenrijn een eenvoudig theehuisje te plaatsen ten einde wandelaars, wielrijders en roeiers een rustpunt te geven waar zij een aangename verpopping kunnen vinden”.
Als meest geschikte plek voor het theehuis werd een plek iets oostelijker en dichter bij de Kromme Rijn genoemd dan waar het theehuis nu ligt, namelijk ongeveer op de plaats waar nu de speeltuin is. Maar “aangezien deze plek binnen den kleinen kring van het fort Rhijnauwen valt, hetgeen bij de uitvoering hinderlijke beperkingen oplevert”, viel de keuze op de huidige locatie (zie ook de andere kant van dit infopaneel). De bouw van het theehuis in de stijl van de Amsterdamse School kostte destijds 6500 gulden.
In 1924 werd op verzoek van de pachter een eenvoudige houten woning aan het theehuis gebouwd. Dit is het gedeelte rechts van de hoofdingang. Het theehuis werd in 1997 aan de kan van de Kromme Rijn uitgebreid met een ontwerp van architect Bertus Mulder, een leerling van Gerrit Rietveld. De uitbreiding, waaronder een paviljoen in Japanse stijl, loopt via de veranda op een natuurlijke wijze over in de toen opnieuw aangelegde Japanse tuin.
In het Thee huis vind je nu ook een pannenkoekenhuis – meer info vind je hier