Overvecht: van veenweidegebied tot woonwijk
U bevindt zich in een in 2005 aangelegd veenweidegebied. Tot ongeveer 1960 was heel Overvecht een veenweidegebied en bestond het uit smalle stroken land, dijken en sloten. Het is ontstaan in de 12e en 13e eeuw door grootschalige ontginning van de toen nog woeste grond. Toen rond 1960 de woonwijk werd gebouwd, is het meeste veen afgegraven en is er zand opgespoten. Hierdoor zijn maar enkele restanten van het veenweidegebied overgebleven, waaronder de Gageldijk en het Noorderpark.
Door in dit deel van park De Watertoren de natuur weer haar gang te laten gaan, krijgt u een beeld van hoe vroeger heel Overvecht eruit zag.
Rijke natuur
In een veenweidegebied is de grond arm en nat. Daardoor groeien er bloemen en planten zoals boterbloemen, wilgenroosjes, zuring en pinksterbloemen. Ook insecten en vlinders, egels, kikkers, reigers en salamanders vertoeven er graag.
De Watertoren
Voor u ziet u een watertoren. In 1935, tijdens de crisisjaren, is deze watertoren gebouwd als werkvoorziening project. J.L. Pateer ontwierp de toren in de stijl van de Amsterdamse School. Het resultaat: een grote toren van bakstenen met acht zijden. Over de hele lengte zijn steunberen gemetseld, met daartussen smalle, hoge vensters. Park De Watertoren is aangelegd rond 1975 en dankt haar naam aan deze blikvanger.